DAPATKAN PERKHIDMATAN SERVIS KERETA TANPA PERLU KE BENGKEL

lady1

Kini anda boleh mengservis kereta anda di pejabat atau rumah -di mana sahaja yang anda mahukan. Ya, ini dibolehkan dengan Serv

FUNGSI "ECO MODE" KERETA

Ecomode

Pernah perasan kewujudan butang “Eco Mode” dan tertanya-tanya apakah fungsinya? Memandangkan penggunaan kereta yang menjimatkan minyak semakin popular, semakin banyak syarikat pengeluaran kereta telah menerokai dalam pelaksanaan teknologi “Eco-driving” kepada kereta mereka.

MENGGANTIKAN PENGELAP CERMIN: KEWAJIPAN BERSAMA

wiper

"Lampu depan dan belakang elok ke untuk orang tengok kita?" "Tayar ni dapat grip ke? Harap-harap tak licin la".Itulah persoalan yang sentiasa bermain di fikiran kita ketika memandu pada musim hujan. Ya, musim yang sudah pastinya sinonim dengan suasana musim di Malaysia.

KENAPA WANITA BERKERJAYA PERLU TAHU TENTANG SERVIS KERETA..!

woman-2773007_640

Servis kereta : Faktor keselesaan ketika di bengkel sangat mempengaruhi emosi seseorang wanita. Dengan kebanyakkan bengkel tersedia kerusi yang usang dan juga majalah majalah yang dah lapuk memang akan menyebabkan keadaan tidak selesa.

MUDAHKAN URUSAN KENDERAAN ANDA BERSAMA CARKAKI.MY

carkaki1-1024x427

Memiliki kereta baru merupakan pencapaian penting dalam kehidupan bagi kebanyakan individu memandangkan ia merupakan salah satu penyataan sosial yang boleh dibanggakan. Dalam beberapa minggu pertama, bulan atau tahun pemilikan kereta, anda kebiasaannya akan menjaga...

3 TIPS PENTING DAPAT LEBIH NILAI SEMASA MENGISI PETROL

petrol-2268907_1280-1080x675.jpg

Berikutan harga petrol pada masa ini yang tidak stabil dan selalu turun-naik, sebagai pemandu anda dinasihatkan untuk mengikut tips penjimatan seperti berikut. Tips ini sangat membantu terutama kepada para wanita yang sering dilabel sebagai pemandu yang kurang cekap...

6 POINT PANDUAN MENJUAL KERETA SENDIRI

bmw-1617168_1280-1080x675

Tahukah anda menjual kereta terpakai bukannya sesuatu yang mudah kerana banyak proses yang perlu dilakukan dan kebiasaannya mengambil masa yang lama. Terdapat dua cara untuk menjual kereta terpakai di Malaysia iaitu dengan melalui ejen dan penjualan secara...

TANDA TANDA AIRCOND KERETA AKAN ROSAK

car-516517_1280-1080x675

Jika sebelum ini kami kongsikan kepada anda tips penjagaan penghawa dingin kereta, mesti anda semua ingin tahu apa tanda-tanda komponen penghawa dingin kereta yang rosak. Komponen tersebut seperti berikut:- 1.Compressor Tanda-tanda compressor kereta rosak adalah bila...

BERAPA LAMA ANDA BOLEH MENGGUNAKAN TAYAR DONUT..?

travel-1742941_640

Tayar ganti atau lebih dikenali sebagai tayar donut merupakan tayar kereta sementara. Tayar ini direka lebih kecil supaya dapat disimpan dibawah pelapik but, menjimatkan ruang dan mengurangkan berat kereta. Tayar ganti digunakan pada waktu kecemasan di mana tayar...

TIPS PEMILIHAN BENGKEL SERVIS KERETA

car-mechanic-2267350_640

Pernahkah anda ditipu oleh bengkel di mana anda menghantar kereta untuk diperbaiki? Kebiasaannya bil akan melambung di luar jangkaan awal sedangkan kerosakan kereta tidaklah seberapa. Bagi yang tidak berpengalaman menghadapi situasi kenderaan rosak, anda terpaksa...

10 TIPS PROFESIONAL UNTUK PEMANDU WANITA

business-woman-829499_1280-1080x675

Tip-tip yang dibekalkan disini tidaklah hanya kusus kepada para wanita sahaja. Para lelaki juga boleh mengguna pakai tip-tip dibawah dengan cermat lebih-lebih lagi ketika memandu jarak jauh. 1.JAGA KERETA DAN KERETA AKAN MENJAGA ANDA Kereta yang tidak diselenggara...

APA KAITAN GIGI DENGAN LAMPU KERETA ANDA..?

classic-car-76423_640

1.UBAT GIGI ANDA SEBAGAI PENGGILAP LAMPU KERETA 'In case' kalau korang beli kereta memahal tapi lepas 3 tahun lampu kereta dah start kusam kelabu, korang boleh je masuk bilik air calit sikit ubat gigi gosok kat lampu kereta korang dengan kain lembut. Dengan berkat...

FUNGSI KERETA YANG ANDA MUNGKIN TIDAK TAHU…!

speedometer-1710928_1280-1080x675

Shift Lock Fungsi shift lock ini digunakan untuk menukar gear P ke gear N ketika enjin mati. Fungsi ini berguna apabila enjin kereta kereta anda tidak boleh dihidupkan contohnya ketika towing process   Traction Control System (TCS) Majoriti kemungkinan tidak...

UBAH KERETA LAMA ANDA SUPAYA JADI LEBIH MENARIK

chevrolet-637778_640

1.Kamera Undur Kebanyakkan kereta model terkini dilengkapi ciri kamera undur. Malah sudah terdapat negara yang menwajibkan pemasangan kamera undur. Kamera undur berfungsi untuk membantu penglihatan pemandu ketika mengundur. Kini terdapat pelbagai jenis kamera undur di...

PERBANDINGAN 2WD DAN 4WD YANG KITA PERLU TAHU

mud-bog-2358844_640

Seringkali kita dengar tentang kenderaan 2WD ataupun 4WD akan tetapi ramai antara kita yang kurang faham konsep bagaimana kenderaan ini berfungsi dan apakah kelebihan yang dipunyai masing-masing. Lebih-lebih lagi, tahukah anda apa itu RWD, FWD dan juga AWD? Penjelasan...

MARI BERKONGSI JALAN RAYA DENGAN BERHEMAH

road-691989_640

Memandangkan majoriti pengguna jalan raya memandu jenis kenderaan ringan, berikut adalah perkara yang perlu diberi perhatian buat pemandu kenderaan ringan. 1.Elakkan Kawasan Titik Buta (Blind Spots)  Semua kenderaan semua kawasan titik buta. Harus diingatkan bahawa...

JOM KENALI KOD TAYAR SEBELUM ANDA DITIPU

tyre-2367469_640

1.Kod Tayar Kenderaan CONTOH: P205/65/R1594H Huruf “P” di hadapan, menerangkan jenis kenderaan yang boleh digunakan oleh tayar tersebut. P: Passenger Car (Kereta penumpang) LT: Light Truck (Trak ringan) ST: Special Trailer (Treler khas) T:  Temporary (Sementara...

5 PERBUATAN PEMANDU YANG PALING DIBENCI OLEH PEMANDU LAIN

girl-1242935_1280-1080x675

1.Menggunakan Telefon Bimbit Pernah alami situasi di mana kereta hadapan tiba-tiba brek mengejut atau kelihatan bergerak ke kiri kanan (huyung-hayang), dan bila anda memotong kereta tersebut, anda menyedari yang pemandu kereta berkenaan sedang menggunakan telefon...

GANGGUAN PSIKOLOGI BERPUNCA DARIPADA KESESAKAN LALU LINTAS

despair-513529_1280-1080x675” width=

Di Malaysia, masalah kesesakan lalulintas bukan perkara baru yang kita dengar dan lihat setiap hari. Seperti yang kita ketahui kepesatan pembangunan di Malaysia sememangnya sudah dikenali seantara dunia. Namun di sebalik pembangunan yang begitu rancak, kita tetap...

5 SIMPTOM ALTERNATOR KERETA ANDA BERMASALAH

serv-alternator-1024x675” width=

APA ITU FUNGSI ALTERNATOR? Alternator memainkan peranan kritikal dalam operasi kenderaan dimana ia berfungsi menjana tenaga elektrik untuk kereta hasil dari gerakan ataupun putaran komponen enjin kereta. Arus elektrik digunakan untuk menghidupkan semua aksesori...

2 TIPS ELAK KERETA BAHANG MACAM MICROWAVE WALAU PARKING DEKAT TEMPAT PANAS

car-1458837_1280-1-1080x675” width=

Pasti semua pernah mengalami situasi ini, pergi kerja parking kereta dekat tempat yang tidak berbumbung, bila nak keluar lunch masuk kereta panas, masuk kereta bahang rasa dah nak jadi roti john, kemudian start enjin, pasang aircond dan buka seluas tingkap yang boleh...

SIMPAN HEAD LAMP & TAIL LAMP BULB SPARE DALAM KERETA

head-lamp-171417_1280-854x675

Dalam kereta kita semua ada simpan tak bulb spare? Jika ada, berapa ramai antara kita yang menyimpan bulb spare? Nampak remeh tetapi sebenarnya penting untuk kita simpan bulb head lamp dan tail lamp kereta terutamanya ketika kita sesat kerana tak reti menggunakan waze...

15 PERKARA PENTING YANG ANDA PERLU TAHU JIKA INGIN MEMILIKI KERETA SENDIRI

body-kit-1869892_1280-1080x675

Dewasa ini, seperti yang kita dapat lihat kereta adalah kenderaan paling banyak digunakan di atas jalanraya. Walaubagaimanapun, tidak semua pengguna mempunyai pengetahuan dalam penjagaan kereta. Di sini, kami ingin senaraikan 16 perkara penting yang anda perlu tahu...

5 PUNCA KERETA BERGEGAR KETIKA MEMANDU DAN CARA MENGATASINYA

“automobile-1866455_1280-1080x675”

Kebanyakan pengguna kereta sering berhadapan dengan masalah di mana kereta bergegar setiap kali  menghidupkan enjin, mahupun ketika memandu di jalan raya. Namun begitu, pemandu selalu tidak ambil peduli tentang hal tersebut, lebih-lebih lagi bagi yang kurang mahir...